poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pizza

Równie dobra jak w ulubionej pizzerii, tyle że z satysfakcją, że upieczona samodzielnie. Ciasto mięciutkie i puszyste, zawsze wychodzi. Ciasta wystarczy na duużą pizzę. Przepis powstał metodą prób i błędów, aż w końcu prób i sukcesów:))

500g mąki
40g drożdży
szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dodać 4 łyżki mąki, wymieszać, żeby nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą.
Teraz można przygotować ulubione składniki i zetrzeć ser. Ja oprócz ścierania sera na tarce, kroję go w nieduże słupki i zawijam w brzegi ciasta. Brzeg jest wyższy, a w środku ser cudownie się roztopi. Moim sosem jest koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody do uzyskania konsystencji sosu, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka ostra do smaku i zioła (oregano, bazylia lub gotowa mieszanka do pizzy).
Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki z solą i wyrobić ciasto (jeśli będzie za twarde dolać troszkę ciepłej wody). Kiedy uzyskamy już miękkie ciasto dodać olej i powtórnie zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 - 15 min. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wrzucić na blaszkę z folią aluminiową lub papierem do pieczenia, posmarować sosem, rozłożyć dodatki, posypać startym serem, upiec na złoty kolor (ok 20 - 25 minut). Smacznego.

Sosik troszkę się przypiekł;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz