niedziela, 4 marca 2012

Rogaliki

Kruchutkie, malutkie, lekko słodkie. Takie w sam raz na dwa gryzy do kawy i ploteczek;) Plus aromatyczna marmolada różana. Szkoda, że są już tylko wspomnieniem. Nie uchował się ani jeden;)

Na 64 sztuki:
pół kilograma mąki
8 dkg cukru
cukier wanilinowy - 1 opak.
200g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 8 łyżek śmietany
marmolada
roztrzepane jajko
cukier wanilinowy do posypania

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrami. Posiekać ją z margaryną, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać śmietany. Ciasto podzielić na 8 równych części (przydaje się waga i kalkulator;)) Każdą rozwałkować cienko na w miarę okrągły placek i pokroić tak, by powstało 8 trójkątów (na pół, potem na 4 i każdą z tych 4 znów na pół). Na podstawie trójkątów nałożyć troszkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka, uformować coś na kształt rogalika. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. muszę wypróbować, bo choć gotowanie mi wychodzi to z pieczeniem jest różnie;)) a one wyglądają na proste;))

    OdpowiedzUsuń
  2. rogaliki! kuszą! a nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły przepyszne! Ale czekamy na kolejne przepisy, pozdrawiam. ;-)

    OdpowiedzUsuń