poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pierniczki "Lebkuchen"

Pyszne, miękkie i baardzo aromatyczne ciasteczka. Pierwsze, które mi się udały i smakowały wszystkim. Przepis pochodzi stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2010/11/Lebkuchen.html. Zdecydowałam się je upiec po przeczytaniu tych wszystkich pochlebnych komentarzy:))

na jakieś 30 ciastek:
250g maki
100g zmielonych migdałów
2 łyżki przyprawy korzennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g masła
200ml miodu
pół szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej


Mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wymieszać. Masło z miodem umieścić w rondelku i roztopić, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłą masę wlać do suchych składników, dodać skórkę, wymieszać. Powstanie lepkie ciasto, wystudzić (troszkę stężeje). Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce z papierem do pieczeia w sporych odległościach, lekko spłaszczyć. Piec 12 - 15 minut w 180 stopniach. Polukrować.
Z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody utrzeć lukier. Gęstość lukru reguluje się ilością cukru pudru. Swoje ciasteczka polukrowałam rzadszym lukrem, kiedy stężał gęstszym zrobiłam wzorki (za pomocą rożka z papieru do pieczenia z malutką dziurką).

2 komentarze: