Karnawałowy przysmak. Lekki, chrupiący, efektowny i wbrew pozorom wcale nie skomplikowany. Moje pierwsza próba i wydaje mi się, że całkiem udana:))
na około 30 sztuk:
300g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka
5 - 6 łyżek śmietany
opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 łyżki spirytusu lub wódki
ulubiona konfitura
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
ziemniak obrany i pokrojony na kawałki
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem, dodajemy śmietanę i żółtka, mieszamy, dodajemy alkohol i wyrabiamy gładkie ciasto. Porcjami cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka o 3 różnych średnicach (np: szklanką, literatką i kieliszkiem). Układamy krążki od największego do najmniejszego, dociskamy na środku i nożem nacinamy płatki. Można też każde kółko nacinać osobno, potem połączyć je w całość. Wypróbowałam oba sposoby, pierwszy jest zdecydowanie szybszy i równie efektowny. Smażymy ciastka na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z kawałkiem ziemniaka. Usmażone osączamy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy konfiturą.
Piękne! Nigdy jeszcze nie robiłam. Czas to zmienić! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo efektownie,zachecilas mnie do pracy.
OdpowiedzUsuńMusze wyprobowac Twoj przepis. Pozdraiam.
Bardzo mnie cieszy, że się podobają, i że ktoś tu zagląda:)) I oczywiście zachęcam do ich usmażenia:)
OdpowiedzUsuń