piątek, 27 stycznia 2012

Oponki serowe

Lekko słodkie, pachnące wanilią, pierwszego dnia po usmażeniu mięciutkie, następnego już twardsze, ale zawsze pyszne:)) Można się bawić w wycinanie oponek lub pójść na skróty i zrobić paluchy.

0,5 kg twarogu niemielonego
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania (może być wymieszany z wanilinowym, będą jeszcze bardziej aromatyczne)

Mąkę wymieszać z sodą i cukrami, wsypać na stolnicę. Dodać pokruszony ser, jajka i śmietanę, wyrobić ciasto. Gdyby było za suche dodać łyżkę śmietany, za bardzo klejące - mąki.
Oponki: ciasto podzielić na części, wałkować na placki grubości ok. 1 cm, szklanką wykrawać krążki i w każdym wykroić kolejny krążek, tym razem kieliszkiem.
Paluchy: ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm i pociąć na mniejsze części tworząc paluchy.
Uformowane ciastka smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Można dodać kawałki surowego, obranego ziemniaka by miały ładniejszy kolor. Odsączyć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz