piątek, 27 stycznia 2012

Spaghetti z kulkami mięsnymi


Dość pracochłonne w porównaniu z sosem ze słoiczka, ale dla tych wszystkich zadowolonych buziek, warto:)) Na zdjęciu wersja "hard" - talerz głodnego faceta:))

40 dag mięsa mielonego
1 jajko
3 łyzki bułki tartej
10 dag selera naciowego
10 dag fasolki szparagowej
papryka
3 pomidory
cebula
opakowanie makarony spaghetti
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu warzywnego
150 ml soku marchwiowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Do mięsa wbić jajko, dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować małe kuleczki. Pomidory, selera, paprykę i fasolkę umyć i pokroić na małe kawałeczki. Selera gotować ok 5 min. w osolonym wrzątku, fasolkę 15 min, odcedzić. Cebule pokroić w piórka.
Na rozgrzanym oleju usmażyć kuleczki z każdej strony, przełożyć do garnka. Zeszklić cebulę, dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion i sok marchwiowy. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować 3 minuty, przelać do garnka. Dodać seler, fasolkę i pomidory.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzić, ułożyć na talerzach, polać sosem z kulkami mięsnym. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Gdzie takiemu pełnemu aromatów i smaków talerzowi do słoikowego dania ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli rozumiem, że przepis już wypróbowany?;)

    OdpowiedzUsuń